Testa Kunskaperna

Testa Kunskaperna

9 september, 2018 0 av Maria Kvist

Något av det roligaste jag vet när det kommer till hundträning är att testa hundarnas kunskaper. Förstår de och kan de utföra momenten i olika situationer, bland störningar och när de är beredda på något annat? Eller när de är så upp i varv att det nästan ryker ur öronen på dem? Jag ser naturligtvis till att ha momentet på kommando o att det funkar i lätta situationer först, annars är det dömt att misslyckas o vissa hundar har svårare för att ha huvudet öppet än andra men det är precis som med allt annat, en träningssak. Geni är den som jag tränat detta mest med och det märks. Jag jobbade mycket med det när hon var yngre för att få ett stopp på henne i vallningen för där man har andra levande varelser (får, kor, ankor) att ta hänsyn till och de ska inte behöva utsättas för en hund som man inte kan få stopp på.

Idag var vi iväg och badade och jag passade på att testa Genis fjärr i vattnet med Inka som störning. I fjärren ska hon skifta mellan sitt/stå/ligg på kommando och i den ordning jag säger (mina kommandon hörs inte på filmen pga blåsten) samtidigt som hon har bakbenen låsta på samma ställe och inte flyttar de tassarna och jag vill se bra teknik o att hon varken tar extra steg med frambenen i uppsittet eller när hon ska ställa sig från sitt. Hon korrigerar ena frambenet när hon satt sig men det är inget hon brukar göra o det kan jag leva med. Geni älskar vatten och att bada så vatten har varit en av de svåraste störningarna för henne och som vi jobbat mycket på. Hon förväntar sig att springa iväg och jaga efter Inka i vattnet men istället får hon utföra ett lugnt moment där hon ska vara still med bakbenen.

Med Inka som tycker att denna träningen är jättejättesvår minskar jag kriterierna. Hon är väldigt explosiv och impulsiv så i dagsläget klarar hon inte av att gå från fullt ös till att vara still i mer än någon sekund så med henne var kriteriet att hon skulle lyssna, sätta sig ner på signal o sen har hon fått frisignal att resa på sig direkt igen o springa iväg. Geni är den allra svåraste störningen för Inka, hade inte Geni varit med så hade hon kunnat sitt still längre för då hade hon inte varit så upp i varv och full av förväntan att få jaga ikapp i fullt ös.

Det är viktigt att se till vad man har för hund o utgå ifrån det. Alla mina 5 hundar är olika och har olika svårt för olika saker o olika intressen. För Hanna tex är älg den allra svåraste störningen, Gangster har jag fått jobba mkt med matstörningar för det tyckte han var väldigt svårt och Messi vill gärna vara nära så att utföra moment på avstånd tycker han är svårt.